Помагат ли ни пробиотиците във фитнеса?

Храносмилателната система е позната още като „втората нервна система“ в човешкото тяло и причините за това са многобройни. Ясно е, че тя има огромно влияние върху цялостния механизъм на тялото. Що се отнася до развитието на мускулатурата, човек не би си помислил, че тя има общо със стомашно-чревния тракт. Ще се изненадате обаче колко всъщност са свързани те. Поради тази причина е важно да оптимизираме стомашно-чревното си здраве ако желаем да изградим мускули. Микрофлората в стомаха играе ключова роля. С течение на времето тя бива нарушена, което би могло да бъде причината за появата на здравословни проблеми, ограничаващи възможността да се изгради мускулна маса. За да се подкрепи миклофлората са необходими пробиотици.

Ето 5 причини защо пробиотиците са толкова важни във фитнеса.

  • Ускорено усвояване на хранителните вещества

Ако страдаме от липса на добро чревно здраве, повечето от хранителните вещества, които приемаме не могат да бъдат усвоени и отиват „на вятъра“. Пробиотиците спомагат за разпознаването и абсорбцията на хранителните вещества в червата. Приемани за по-дълъг период от време, тези вещества се превръщат в голямо количество енергия, коятo е от полза на спортуващите. Накратко: пробиотиците имат потенциала да увеличат обмяната на хранителните вещества превръщайки ги в протеини подпомагащи изграждането на мускулна маса.

  • Подсилен имунитет

Настинката се явява едно от най-големите препятствия на активно спортуващите хора, тъй като е почти невъзможно да спазват тренировъчния си режим. Освен това, цялата енергия на организма се изразходва в борбата с вирусите. Пробиотиците подсилват имунната система и предпазват организма от вирусите на настинка и грип. Те подсилват имунитета на стомаха и намаляват броя на патогени, които влизат в организма. Благоприятната и балансирана чревна микрофлора също така означава, че няма място за патогенни организми. Те просто биват отмити.

  • Силна фитнес мотивация

Приблизително 90% от серотонина в човешкото тяло, познат още като „хормона на щастието“ се произвежда в стомаха. Това означава, че нарушеното здравословно състояние на червата може да се окаже причината за ниски нива на серотонин в тялото. Изследвания показват, че доброто чревно здраве е пряко свързано с високите нива на серотонин и следователно с доброто ни настроение. Това води до желание за спорт, който да увеличи мускулната ни маса.

  • Бърз метаболизъм

Доброто чревно здраве означава, че червата работят на пълните си обороти. В резултат на това метаболизмът се засилва. Също така, тъй като пробиотиците стимулират чревната флора, по-голямата енергия изразходвана за асимилиране на хранителните вещества, комбинирана с по-доброто усвояване на необходимите микроелементи, води до ускорен метаболизъм. Добрият метаболизъм означава изразходване на повече енергия, което пък спомага свалянето на излишни килограми и изграждането на мускули във фитнеса.

  • Изцелява честите оплаквания на спортуващите

Спортистите често страдат от газове, подут корем, диария, болки и респираторни проблеми, които обикновено са в следствие на загуба на баланс в червата. Главната причина е небалансираната чревна флора. Добрата микрофлора в червата подсигурява, че тялото е в състояние да се справи с тези проблеми и да намали до минимум негативните ефекти върху физическото състояние на човека.